Ruud Witte: “We stimuleren kinderen het avontuur op te zoeken!”

24 februari 2023

In De Sprong in Het Sporthuis Abcoude vinden veel activiteiten plaats. Vanaf april dit jaar is ook ROOTS Buitenavonturen er drie middagen in de week te vinden. Tijd voor een gesprek met de initiatiefnemer, Ruud Witte.

Kun je jezelf voorstellen?
Terug naar mijn ROOTS, zo voelt het. Ik ben geboren in Reigerbos en woonde daar tot mijn 8e. Ik speelde altijd in het Geinpark en op de Hogedijk en samen met mijn ouders, die inmiddels alweer meer dan 15 jaar in Abcoude wonen, kwam ik vaak in Abcoude. Nu woon ik zelf in Abcoude met mijn vrouw en twee kinderen. Na een tijd als opbouwwerker in Amsterdam Nieuw West te hebben gewerkt, waar ik actief was in buurthuizen en veel samenwerkte met scholen en jongerenwerkers, besloot ik drie jaar geleden voor mijzelf te beginnen. Eerst vooral hobbymatig naast mijn werk en nu fulltime.

Hoe is ROOTS Buitenavonturen ontstaan?
Ik ben met ROOTS Buitenavonturen begonnen, omdat ik natuur en welzijn wilde combineren. Ik herinner mij nog goed het ravotten en het op avontuur gaan met mijn vriendjes in het park de Hogedijk. Met ROOTS willen wij de kinderen faciliteren om op een veilige manier het avontuur aan te gaan en het ontdekken van hun natuurlijke omgeving.

Wat is zo leuk aan ROOTS Buitenavonturen?

Mijn passie voor het buitenleven, survival en bushcraft implementeer ik in de survivaltrainingen die wij organiseren voor kinderen vanaf 6 jaar. Bijvoorbeeld tijdens verjaardagsfeestjes of onze survival jaartraining op de zondag, het survivalzomerkamp en vanaf april onze buiten BSO. Kinderen kunnen lekker ravotten in de bosjes, hutten bouwen, vuurtje stoken, een vlotbouwen, een wildernisparcours afleggen, kriebelbeestjes onderzoeken of verstoppertje spelen.

Wat doe je in De Sprong?
Onze buiten BSO heeft een mooie plek gekregen in Het Sporthuis. Namelijk bij Marco Smit in De Sprong. Vanuit deze locatie zullen wij starten met de kinderen om vervolgens naar onze buitenlocatie op de Hogedijk/Geinpark te gaan. Met ROOTS werken wij samen met de beheerder van het gebied Groen Gebied Amstelland en met ondersteuning van de gemeente Amsterdam aan een stadsgeriefbos. Dit houdt in dat wij samen met de kinderen helpen de biodiversiteit te verbeteren in het perceel die wij mogen gebruiken. Op dat perceel doen we allemaal outdoor-activiteiten en kunnen de kinderen helemaal los gaan in de natuur onder het toeziend oog van onze pedagogische medewerkers. Wij sluiten weer af bij de Sprong waar de ouders de kinderen kunnen ophalen.

Wat wil je graag nog meegeven?
Samen met Stichting Het Sporthuis Abcoude willen we tijdens de vakantieperiodes laagdrempelig leuke activiteiten gaan organiseren. Bewegen – binnen en buiten – staan hierbij centraal. Zo stimuleren we nog meer kinderen het avontuur op te zoeken!

Roots Buitenavonturen is op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag in De Sprong te vinden. Meer weten? Kijk dan op https://buitenavonturen.nl/buitenavonturen-bso/.

Ruud Witte van ROOTS Buitenavonturen (rechts) en Marco Smit van De Sprong