Samenwerking, sport en zelfredzaamheid komen samen bij Krav Maga

16 januari 2022

Op maandagmiddag komt in Het Sporthuis Abcoude een gevarieerd clubje kinderen bij elkaar. Jongens en meiden van 5 tot en met 13 jaar doen hier Krav Maga onder leiding van een enthousiaste instructeur. Krav Maga is een zelfverdedigingssport die uitgaat van zelfredzaamheid in alledaagse situaties.

Kun je jezelf voorstellen? En wat doe je?

Ik ben Erik Scholten. Ik ben Krav Maga instructeur en geef weerbaarheidslessen aan kinderen. Daarnaast studeer ik psychologie. Hiermee hoop ik sport en mind te verbinden. In Abcoude geef ik les voor de Krav Maga Union, een samenwerkingsverband van meerdere sportscholen met allemaal dezelfde principes: op elke locatie met hetzelfde enthousiasme dezelfde kwaliteit bieden, met veel aandacht voor het individu.

Wat is Krav Maga?

Krav Maga is een zelfverdedigingssport, oorspronkelijk uit Israël. Je herkent er een combinatie van martial arts, conditietraining en kickboksen in. Een les bestaat meestal uit een flinke warming-up, aandacht voor een van de onderdelen van de techniek en vaak een spelletje. We werken veel met stootkussens, matten en bokshandschoenen. Aan het einde van de les zetten we iemand, die zich op een positieve en sportieve manier heeft laten zien, in het zonnetje.

Waarom zet je je er graag voor in?

Sport is ontzettend belangrijk voor het menselijk lichaam én voor het geestelijk welzijn. Het is bepalend voor hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe ze op latere leeftijd in hun schoenen staan. Daar draag ik graag in een vroeg stadium op een positieve manier iets aan bij. Krav Maga is een mooie manier om op een laagdrempelige manier contact met kinderen te krijgen en ze bepaalde disciplines bij te brengen.

Wat is zo leuk aan jouw sport in het algemeen?

Krav Maga is breed en heel gelaagd. Het blijft zich vernieuwen. Binnen deze sport adresseren we alles waar je buiten op straat mee te maken kan krijgen. Een vervelende of gevaarlijke situatie of een situatie waarbij je je grenzen aan moet geven. En de psychologie erachter: waarom lukt iets iemand wel of niet, en wat is dan nodig om het wel te laten lukken. Waar iemand bijvoorbeeld heel goed grenzen kan aangeven, moet hij soms wat afgeremd worden. ‘Hé, wanneer moet ik misschien iemand anders het podium geven.’ Of andersom. Ik probeer hier spelenderwijs in de groep aandacht aan te geven, naast de technische kant van de sport.

En aan deze club in Abcoude in het bijzonder?

Het allerbelangrijkste: dit is een heel leuke groep enthousiaste kids! Zij maken het zo leuk. De samenstelling is fijn. Er zitten heel verschillende karakters in. Ze zijn allemaal enthousiast en, ook fijn, ze weten zich goed te gedragen. Na de les kom ik met een glimlach uit deze groep. Dan is de mooie locatie ook nog een bonus. Het is hier in Het Sporthuis goed geregeld, schoon, verzorgd en voorzien van moderne techniek. Kortom, een fijne plek om les te geven, met een fijne groep kinderen en jongeren.

Wie kunnen er allemaal terecht?

Iedereen van 5 tot en met 13 jaar kan bij ons terecht. De aandachtspunten verschillen per persoon en door de mooie samenstelling van de groep helpen de kinderen elkaar daar ook mee. Heb je een bepaalde hulpvraag en weet je niet zeker of Krav Maga geschikt is, neem dan contact op. Dan kijken we samen wat er mogelijk is. Je kan altijd een keer komen kijken of meedoen. Na een proefles bespreken we dan of het wat voor je is of niet.

Maak deze zin af: Ik ben pas echt tevreden als…

…iedereen iets geleerd heeft, blij is en lekker heeft gerend. Je hoeft de techniek niet perfect te hebben uitgevoerd. Soms zijn er ook lessen waarin er iets in de lucht hangt. Dan leren ze iets anders op bijvoorbeeld het gebied van samenwerking.

Heb je nog iets wat je graag met de inwoners van Abcoude en omgeving zou willen delen?

Wil je jezelf veiliger voelen, meer voor jezelf opkomen of op een sportieve, leuke manier met je lichaam en geest bezig zijn? Wil je sociaal stappen zetten? Vind je het lastig om in een groep te bewegen? Dan kun je bij ons terecht. Kom een keer kijken en vrijblijvend meedoen. Je kan drie proeflessen doen voor 15 euro, zodat je alle tijd hebt om te kijken of het wat voor je is.


Maandag van 15:45 uur t/m 16:30 uur in Het Sporthuis Abcoude.
In Amsterdam en Weesp zijn ook diverse locaties (ook voor oudere jeugd en volwassenen).

Voor meer informatie over Krav Maga kun je terecht op www.kravmagaunion.nl/krav-maga/jeugd/abcoude/